Prajitura cu bezea

Ingrediente :

– 5 oua

– 1 cana lapte

– 1 cana faina

– 1 cana zahar

– 2 linguri cacao

– 1 pachet unt/margarina

– 200 g zahar pudra

– 1 lingurita bicarbonat

– gem caise (corcoduse, visine, cirese)

– lamaie

– arome (esenta rom, vanilie, coaja de portocala)

– 200 ml apa + 150 g zahar pentru insiropat blatul

 

Mod de preparare :

Se separa galbenusurile de albusuri.

Intr-o craticioara se topeste untul/margarina si se lasa sa se raceasca.

Intr-un bol se freaca galbenusurile cu 1 cana zahar, apoi se adauga faina cernuta, cele 2 linguri de cacao si bicarbonatul. Dupa aceea se adauga treptat laptele la temperatura camerei. La sfarsit se adauga untul/margarina topita si se omogenizeaza. Aceasta compozitie se toarna in tava tapetata si se pune in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru aproximativ 30-40 minute, pana se coace. Verificati cu ajutorul scobitorii daca aluatul este copt pe toata suprafata. Daca mai este necesar mai lasati cateva minute.

bezeaua

Intre timp, albusurile se mixeaza cu zaharul pudra si putina zeama de lamaie pana ce compozitia devin tare si nu curge.

Cand blatul s-a copt, se scoate din cuptor si se insiropeaza. Siropul se face din 200 ml apa cu 6-7 linguri zahar si aromele preferate (rom sau vanilie).

Apoi se asterne pe toata suprafata gemul de caise. Mie mi s-a parut ca gemul de caise se potriveste cel mai mult acestei prajituri, astfel ca pe acesta il folosesc de fiecare data. Puteti folosi insa, daca preferati, gem din alte fructe, cu conditia sa fie putin acrisor, astfel prajitura va echilibra dulcele blatului si al bezelei.

Dupa gem, se pune deasupra bezeaua intinsa cu ajutorul unui cutit lat.

Se da la cuptor iarasi, cu usa intredeschisa pentru ca bezeaua sa nu capete o nuanta maronie ci sa se pastreze alba. Acest proces va mai dura cam 30 minute maxim.

prajitura cu bezea1

Prajitura se taie cu un cutit ascutit pe care il stergem bine si il udam la fiecare taietura, pentru ca prajitura sa fie uniform decupata.

Pofta buna!

 

 

 

Related posts

Leave a Comment