Negresa de post

A inceput post Craciunului, deci avem nevoie de idei bune pentru delicatese dulci mai ales in aceasta perioada, iar zilele friguroase de toamna tarzie nu ne vor mai parea atat de reci.

Negresa, mai ales aceasta reteta de post, ce nu contine lapte sau oua, cred ca este cea mai simpla prajitura inventata vreodata. O poate realiza orice novice in ale bucatariei. Este desertul preferat al copiilor mei si oricand dorim ceva dulce si rapid, o facem imediat. Ingredientele sunt putine, se gasesc in fiecare casa oricand cu siguranta, astfel ca puteti in orice moment sa apelati la realizarea ei daca doriti ceva gustos si aromat. Eu folosesc o cana ca in fotografie pe care o utilizez ca si masura pentru faina, apa, zahar si ulei.

Ingrediente blat:

  • 3 cani de faina
  • 1,5 cani de zahar
  • 1,5 cani apa
  • 0,75 cana ulei
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 2 plicuri praf de copt
  • coaja de portocala/lamaie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • stafide (optional)

Ingrediente glazura :

  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri apa
  • 4 linguri cacao
  • 3 linguri ulei

Mod de preparare :

Se cerne faina intr-un castron, se adauga zaharul, plicurile de zahar vanilinat si praful de copt, coaja de portocala/lamaie, esenta de rom si cele 3 linguri de cacao. Se amesteca.

 cana-33-cl

Treptat se adauga uleiul si apa, amestecandu-se usor, apoi stafidele (daca doriti), pana se incorporeaza si se omogenizeaza aluatul. Compozitia devine ca un lichid gros.

negresa-de-post-1

Aceasta se toarna in tava tapetata cu faina sau cu hartie de copt. Compozitia obtinuta se preteaza pentru o tava mare cu dimensiunile de 30×35 cm si va rezulta o prajitura inalta de cca 5-6 cm.

negresa-de-post-3

Tava se introduce in cuptorul preincalzit si se lasa cam 25-30 m la foc mediu. Se incearca cu o scobitoare, iar cand aceasta este curata, fara urme de aluat pe ea, se scoate tava din cuptor si se lasa la racit.

negresa-de-post-4

Important : Va recomand sa preparati glazura dupa ce prajitura s-a racit suficient, altfel prajitura nu va mai fi prezentabila.

Prepararea glazurii : Intr-un ibric sau o oala mica se pun ingredientele si la foc mic se amesteca, se omogenizeaza si se fierb 5 minute. Se obtine o glazura lucioasa, groasa si nu este casanta. Apoi se toarna peste prajitura, uniformizand-o cu o lingura sau un cutit lat.

negresa-de-post-5

Prajitura se taie dupa ce s-a racit si glazura de deasupra.

Pofta buna!

 

 

Related posts

Leave a Comment