Mucenici muntenesti (de post)

Ingrediente:
Aluat:
  •  500 gr faina
  • 250 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita sare
Sirop:
  • 4 litri apa (pentru fiert)
  • 500 gr zahar
  • coaja rasa de portocala/lamaie
  • 350 gr nuci maruntite
  • esenta rom/vanilie
  • scortisoara

Mod de preparare:

Se prepara mai intai aluatul amestecand intr-un castron faina, apa si sarea. Se framanta bine pana devine elastic si se desprinde de pe maini. Se lasa 10 minute la odihnit.

Se presara faina pe blatul de lucru si se intinde o foaie cu grosimea de 0.5 cm, nu mai mult, caci mucenicii se umfla la fiert. Apoi se presara din nou cu faina peste foaie, astfel incat, atunci cand se decupeaza cu aparatul, coca sa se desprinda usor. Se aseaza uniform aliniati in tava. Se pun in cuptorul preincins cam un sfert de ora, pentru a se usca si rumeni putin.

mucenici muntenesti 00

Pentru obtinerea siropului se pune apa cu sarea pe foc si cand incepe sa fiarba se adauga mucenicii. Se lasa sa fiarba pana ce se ridica la suprafata si se adauga zaharul, lasandu-l sa se topeasca, apoi se opreste focul.  Cand se mai racoreste, se adauga coaja de portocala/lamaie si esentele de rom si/sau vanilie.

Se servesc in castron sau farfurie adanca si se adauga nuca pisata si scortisoara.

mucenici muntenesti 01

Pofta buna!

 

Related posts

Leave a Comment