Mucenici moldovenesti (post)

In fiecare an, pe 9 martie ne bucuram in familie de traditiile romanesti si cinstim martiriul celor 40 de Mucenici din Sevastia.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua Mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Este bine stiut ca in aceasta zi se savureaza 2 feluri de mancaruri traditionale : mucenicii moldovenesti si mucenicii muntenesti. In continuare va prezint reteta pentru mucenicii moldovenesti (reteta de post).

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • 800 g faina
  • drojdie proaspata (un cub)
  • 1/4 lingurita sare
  • 300 ml apa
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 linguri ulei
  • nuci macinate

Pentru sirop:

  • 3 cesti de zahar
  • 5 cesti cu apa
  • 7 linguri cu miere

PREPARARE:

Se amesteca drojdia cu zaharul si putina apa calduta. Intr-un vas se pune jumatate din cantitatea de faina apoi se adauga in mijloc amestecul de apa/zahar/drojdie.

Se amesteca bine si se mai adauga apa. Se adauga restul de faina, uleiul, zaharul vanilinat, esenta de rom, un praf de sare si apoi apa putin cate putin. Se framanta bine pana cand aluatul se desprinde de pe marginea vasului. In acest moment acoperim vasul cu folie alimentara si se lasa la crescut cam 1 ora la loc cald.
Cand este gata crescut se iau bucati din aluat, se formeaza suluri subtiri doua cate doua care se impletesc si apoi se formeaza opturi. Mucenicii astfel formati se pun intr-o tava tapetata cu faina, se mai lasa la crescut 15 minute. Se ung cu un sirop de zahar dizolvat in apa pentru a capata un aspect rumen frumos si lucios. Se dau la cuptor cca 35-45 minute.

In timp ce mucenicii sunt in cuptor, se prepara un sirop din zahar, miere si apa. Se pune la fiert si se da in cateva clocote pana ce zaharul s-a dizolvat complet.

mucenici moldovenesti 1
Cand mucenicii sunt gata copti se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, se inmoaie apoi in siropul prezentat mai sus dupa care se pun intr-un castron. Se toarna restul siropului peste ei si se adauga nuca din belsug. Se scot pe un platou.

Pofta buna!

Related posts

Leave a Comment