Icre de fasole (de post)

Este Postul Pastelui – post ce are loc inaintea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si este cel mai lung si mai restrictiv dintre toate cele patru posturi importante (Postul Pastelui, Postul Sfintilor Petru si Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului si Postul Nasterii Domnului). Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare. Postul Mare dureaza patruzeci de zile, la care se adauga saptamana Patimilor. In tot acest interval de timp, pentru cine doreste sa tina post avem retetele potrivite, pentru ca mancarea sa fie savuroasa si delicioasa.

Iata reteta pentru icre de fasole – eu le-am facut cu usturoi, dar puteti folosi ceapa – dupa cum preferati.

Ingrediente:

  • 300 gr fasole uscata cu bob mic
  • 6 linguri ulei
  • 5 catei de usturoi mari
  • sare/piper

Mod de preparare:

Se spala fasolea in cateva ape, se lasa la inmuiat. Se pune apoi in apa fierbinte, la fiert. Dupa ce a fiert 5-10 minute, se strecoara si se pune din nou in alta apa fierbinte si se fierbe in continuare, cam 40-45 minute – se verifica bobul daca se sfarama usor. Eu schimb doar o singura data apa, insa puteti sa o schimbati de doua sau trei ori folosind aceeasi procedura.

Fasole batuta 1
In cazul in care avem apa multa, la sfarsit, fasolea se scurge (nu se arunca toata apa).

Se mixeaza fasolea si usturoiul cu un blender si se adauga treptat in timpul mixarii cele 6 linguri de ulei  pana ce devine ca o pasta. In cazul in care pasta obtinuta este prea vartoasa mai adaugam din apa pe care a fiert fasolea pentru a-i da consistenta necesara. Se potriveste cu sare si piper la gust.

Fasole batuta - icre de fasole

Pofta buna!

Related posts

Leave a Comment