Cozonac fara framantare

De ceva timp doream sa incerc sa fac un cozonac, dar nu am gasit momentul potrivit. Pentru ca se apropie Sarbatoarea de Pasti mi-am luat inima in dinti si m-am hotarat. Nu se poate sa nu fac un cozonac de Pasti! Astfel am cautat o reteta potrivita, rapida, fara efort si am gasit o reteta pentru cozonac fara framantare. Am testat-o si vi-o prezint si voua mai jos. Ce pot sa spun este ca intr-adevar nu necesita nici cel mai mic efort, doar trebuie sa faceti aluatul din timp pentru ca are nevoie de un repaos de 12-24 ore la rece inainte de coacere. Sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 3 galbenusuri
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 1 plic drojdie uscata (7 grame)
  • 200 ml lapte cald
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 galbenus de ou si zahar pentru ornat cozonacul inainte de coacere

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele pana la omogenizare. Eu am inceput cu ingredientele uscate pe care le-am amestecat apoi am adaugat uleiul si laptele caldut. Se lasa deoparte acoperit cu un prosop, cam 1 ora – 1 ora si jumatate pana isi dubleaza volumul.

Se pune bolul cu aluat in frigider pana a doua zi, lasandu-se cel putin 12 ore. Eu am preparat aluatul seara, iar dimineata l-am scos din frigider.

Se imparte aluatul in doua, se intinde fiecare bucata de aluat cu un sucitor, se pune deasupra cacaoa amestecata cu zaharul (puteti adauga stafide, nuci pisate sau rahat – dupa cum preferati umplutura).

Se rasuceste aluatul sul. Apoi se impletesc cele doua suluri de aluat, lipindu-se capetele un pic.

Se pune cozonacul intr-o tava speciala tapetata (cu ulei si faina sau cu hartie de copt). Se mai lasa cam o ora sa creasca la temperatura camerei.

Se bate un galbenus de ou cu care se va unge cozonacul (cu ajutorul unei pensule) si se presara zahar deasupra.

Se aprinde cuptorul si se lasa sa se incalzeasca 5 minute, apoi se pune cozonacul la cuptor pentru circa 40-45 minute pana se rumeneste. Se testeaza cu scobitoarea pentru a fi siguri ca este copt la interior. Cand este gata se scoate din tava si se lasa la racit.

Este de preferat sa taiem cozonacul dupa ce s-a racit la temperatura camerei, pentru ca feliile sa fie frumoase si prezentabile.

Este delicios! Si usor! Cine ar fi crezut…

Pofta buna!

Related posts

Leave a Comment