Compot de cirese

Ingrediente :

– 3 kg cirese mari

– 18 linguri zahar

– cuisoare

– apa
Mod de preparare :

Gustul acestui compot nu l-am regasit in niciun compot cumparat din comert. Este gustul perfect al unui compot minunat si nu prea dulce. Cel mai probabil gustul sau imi aduce aminte de copilarie cand zilele de iarna erau mai frumoase cand mancam din delicatesele pregatite de mama mea.

Se iau ciresele, se spala bine in apa rece, se inlatura coditele si se aleg doar fructele perfecte.

Cherries in a glass bowl

 

Se pregatesc 6 borcane de 800g : se spala si se usuca bine si langa fiecare punem cate un capac nou.

Acum trecem la prepararea propriu-zisa : se pun cirese in borcane umplandu-se cam 3/4. Apoi se pun cate 3 linguri de zahar in fiecare (cam 70-75 g zahar in fiecare borcan). Adaugam cate 2 cuisoare in borcane. Se umplu borcanele cu apa pana la inaltimea unde borcanul incepe curbura acestuia spre gat. Se inchid bine cu cate un capac nou – pentru a se realiza o inchidere perfecta, etansa.

Nu folositi capace utilizate deja daca doriti sa pastrati compotul pentru iarna – etanseizarea nu se va mai realiza iar compotul se va strica.

Intr-o cratita cu pereti inalti se aseaza ziar/revista/hartie – cam 2-3 straturi. Apoi fiecare borcan se inveleste in ziar/revista/hartie si se aseaza in cratita. Se adauga apa pana la jumatatea inaltimii cratitei si se aseaza pe foc.

Din momentul in care apa din cratita incepe sa fiarba, se lasa la foc potrivit circa 40 minute. Atentie : la sfarsit se indeparteaza mai intai cratita de pe foc si apoi se stinge focul. In caz contrar exista riscul ca unele borcane sa crape.

Borcanele se desfac din hartia cu care au fost invelite si se lasa la racit la temperatura constanta – de preferat se invelesc intr-un prosop sau paturica pana se racesc complet, apoi se pot pune in dulapul cu bunatati pentru iarna.

Pofta buna!

 

Related posts

Leave a Comment